Openbaar groen: kostenpost of hefboom voor sociale cohesie?

De laatste decennia is onze kijk op de publieke ruimte sterk veranderd. We zijn tot het inzicht gekomen dat het groen in onze directe woon- en leefomgeving heel belangrijk is en dat we het moeten koesteren. Groen speelt een essentiële rol in het bevorderen van duurzame, gezonde en levendige gemeenschappen. Openbaar groen hoeft niet langer als een kostenpost te worden gezien. Een natuurinclusieve publieke ruimte biedt een scala aan voordelen voor het milieu en draagt sterk bij aan de levenskwaliteit van burgers.

NIWE label: leidraad voor een duurzame verankering

Besturen zoals steden en gemeenten zitten veelal met de handen in het haar als het gaat om natuur ondersteunende elementen in hun beleid op te nemen én te verankeren. Het NIWE label is een managementsysteem dat structuur biedt om Natuurinclusief Werken doorheen het volledige beleid door te trekken.

Al te snel wordt gedacht aan de werking van de groen- of technische dienst van een stad of gemeente. Echter zijn deze diensten geen eilanden, het label heeft dan ook invloed op de volledige beleidsstructuur. Door het onderschrijven van de eisen verbonden aan het label geeft het bestuur aan zich te willen inzetten voor meer en kwaliteitsvol groen. Hieruit vloeien ecosysteemdiensten die duurzaam tot stand komen. De natuur wordt gezien als een partner voor een duurzame economische en maatschappelijke ontwikkeling.

Het NIWE label vraagt onder andere aandacht voor:

  • een duurzame werkwijze bij alle betrokken partijen
  • het in kaart brengen van de ecologische en sociale waarde van groen
  • bestaande groenelementen in het landschap en de bebouwde omgeving
  • klimaatadaptief werken, wateroverlast, hittestress, …
  • de principes van natuurtechnische milieubouw
Duurzame ontwikkeling, waterhuishouding, biodiversiteit, klimaatadaptatie… Elke (lokaal) bestuur loopt tegen blauwgroene uitdagingen aan. De principes van Natuurinclusief Werken bieden u concrete tools en inzichten.


Lees meer Download folder